24 Ekim 2011 Pazartesi

Olmaması gereken herşey oluyor nedense

Deprem öldürmez, binalar öldürür derler ya hep, işte yine bu oldu. Deprem büyüktü elbet, ama dayanıklı evler yapılamaz mıydı? İnşaat mühendisleri bunun için okumuyor mu bu ülkede? Belediyeler inşaat ruhsatı verirken hiç mi denetim yapmıyor? Peki sonuçta nasıl oluyor da müteahhitler istedikleri gibi at koşturabiliyor da yüzlerce canımız gidiyor?

Dün haberlerde seyrettiğim bir adam 3 ay önce taşındığı evlerinin 5. katta olduğunu, deprem sonunda zemin kata indiklerini söyledi. Onlar en üst katta oldukları için kurtulmuştu yaralarla ama ya alttaki 4 kat? İskambil kağıdı gibi yıkılan çok katlı evler, depremden sonra yaralar sarılacak, deprem mevzuatına uygun binalar yapılacak aksine izin verileyecek söylemleri, evsahiplerinin hasarlı evlerini onarmak yerine çatlakları sıvayla kapatması (belki parasızlıktan belki de nasıl olsa kiracı oturuyor düşüncesinden bilemiyorum artık), birkaç hafta depremden konuşup durmak, ilerideki İstanbul depreminden bahsetmek, sonra da eski tas eski hamam. Hep böyle oldu bu ülkede, maalesef hep de böyle olacak gibi. Bolu'da Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü öğrencilerimize kayıt olurken şu evlerde oturmayın diye bir liste vereceğiz diyorsa eğer durumun vehametini, öyle bir depremden sonra, üstelik kaç yıl geçtikten sonra hala alınamayan önlemleri siz düşünün artık.

Van'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara aci şifa, hayatta kalan, yaralanmayacak kadar şanslı olan ancak evleri hasar gördüğü için bu soğukta, hem de Doğu Anadolu gibi kışların çok sert geçtiği bir bölgede dün geceyi ve muhtemelen daha pek çok geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan vatandaşlarımıza da sabır diliyorum.

Hepimizin başı sağolsun.

2 yorum:

Maki dedi ki...

Hi I'm Maki,Japanese.
Thank you for Turkey's support when Japan had the big eathquake.
I'm worried about Turkey and pray for the peaple of Turkey.
Are you okay?

ferulago dedi ki...

Hi Maki. The earthquake hit a different region but I am still not fine about it. I pray for my people as well and anxious about the increasing death toll :(